torsdag 12 november 2009

En Äppelmelodi

Vellinge är Sveriges fjärde rikaste kommun. När en flyktingförläggning skall öppnas inom kommunens gränser får de moderata kommunalpolitikerna spel och blir tillsynes väldigt skraja för några ensamkommande flyktingbarn.

Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) säger att frågan inte är ekonomisk ”Pengar är inte allt, vi är många kommuner som inte vill ta emot flyktingar.”

Vad är det då för en fråga Lars-Ingvar ”Ljugman” (som Aftonbladet genom en i sammanhanget passande freudiansk felskrivning fått på pränt i artikelns inforuta)?

Jag kan berätta vad det är fråga om, det är fråga om institutionell rasism på kommunal nivå.
Det är kommuner som Vellinge, som inte tar sitt kommunala och medmänskliga ansvar, som lägger grunden för den misslyckade integrationen i Sverige. Vellinge kommun är dessvärre långt ifrån ensam; 2/3 av Sveriges kommuner tar inte sitt ansvar för asylsökande ensamkommande barn.

Till slut vill jag be Vellinges kommunalpolitiker att leta i minnet efter melodin till följande barnvisa, som de säkert sjöng en gång i tiden på dagis när deras världsbilder ännu var oförstörda. Jag vill be dem fundera över innebörden i denna sång, och inte bara den ekonomiska:

Om du har ett äpple
vill du dela det med mig?
i en äppelmelodi
eller vill du ha det goda
äpplet för dig själv?
inte få nån melodi
Dela med sig, eller snåla?
en vanlig fråga får man tåla.
Om du har ett äpple
vill du dela det med mig -
eller tar du hela själv,
va?Sara Duarte, Upptakt

6 kommentarer:

 1. Vilken mängd föreslår du är lämplig att varje kommun skall ta emot?

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att sätta en exakt siffra för det, om kommunerna nu skall få behålla det egna ansvaret över denna fråga (vilket är tveksamt då de inte tar sitt ansvar) borde kommunerna även rimligtvis få avgöra vad som är ett lämpligt antal (beroende på hur många kommunen redan tagit emot, hur många som bor i kommunen osv). I dagsläget - när antalet inte bestäms utifrån dessa kriterier utan utifrån kommunalpolitikers fördomar om att ensamkommande flyktingbarn är kriminella och att deras vistelse i kommunen "gör många mammor oroliga" - har vi problem. Vilken mängd föreslår du är rimlig?

  /Sara

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Håller med Sara om att det är en knivig fråga att säga till kommuner hur många flyktingbarn respektive skall ta emot.

  Men det finns idag 290 kommuner i Sverige och 500 flyktingbarn som behöver ett tryggt boende. Om alla drog sitt strå till stacken skulle 2 barn per kommun fungera. Sedan får naturligtvis särskilld hänsyn tas till syskonskaror och familje förhållanden. Är väl där det stora problemet ligger. Flertalet familjer bor i redan invandringstäta områden.

  /Erica

  (BTW Jag glömde signera föregående inlägg varpå jag tog bort det och nu skriver det igen.)

  SvaraRadera
 5. Jag är med dig i den argumentationen Sara. Två per kommun är ju inget att orda om, tycker man ju.

  Tyvärr tycker ju många politiker fel, och det är en nackdel med demokratin ;-)

  Något bättre system känner jag dessvärre inte till. Jag gillar dessutom beslut på lokal nivå. Därmed får jag acceptera att en del kommuner säger nej.

  SvaraRadera
 6. Men för 2 barn / kommun krävs att alla kommuner tar lika ansvar. Problemet idag är att viljan och möjligheterna saknas i många kommuner. Beror nog inte bara på ekonomi utan på att man inte vet hur inkvarteringen av de nya kommunmedlemmarna ska hanteras.

  Till de kommuner som tar emot flyktingar kommer då bra många fler än bara 2 st. Flertalet invandrare blir överrepresenterade på vissa orter och det i sin tur leder till det kaos som finns i vissa förorter.

  Jag accepterar absolut också ett nej som svar, men jag kräver en motivering för den.

  /Erica, Upptakt

  SvaraRadera